Oldal kiválasztása

Talán a karácsonyi árubeszerzések miatt, de mostanában gyakran felteszik nekem a kérdést, hogy inkább az Alibabáról vagy inkább az Aliexpress-ről érdemes árut beszerezni, ha Kínáról van szó? Ezért arra gondoltam, hogy készítek Nektek egy gyors összefoglalót erről, különböző szempontokat figyelembe véve. A két platform alapvetően abban különbözik egymástól, hogy míg az Alibaba.com nagykereskedelmi céllal jött létre, addig az Aliexpress.com általában kereskedők termékeit tartalmazza, kifejezetten a kiskereskedelmi vevőket hivatott kiszolgálni, bár kérésre nagyobb mennyiséggel is kiszolgálják a kisebb importőröket, akik nem érik el az Alibaba nagyobb gyártóinak a minimális mennyiségeit – miért is ne tennék, annál nagyobb forgalmat könyvelhetnek el. Mint mindennek, azonban ennek is ára van az elővigyázatlan importőrök számára..

Nézzük tehát, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk, amikor a két platform között hezitálunk:

 1. Minimális rendelési mennyiség:

Talán ez a legszembetűnőbb különbség a két rendszer között: az Alibaba.com-ról általában konténernyi mennyiségekben rendelhetünk, de mindenképpen nagyságrendileg pár ezer USD rendelési érték fölött (ez természetesen függ terméktől, beszállítótól, stb..). Az Aliexpress.com-ról már 1 db-tól is rendelhetünk, hiszen ez egy alapvetően kiskereskedelmi webáruház.

 1. Egységár:

A minimális rendelési mennyiségek alakulása természetesen meghatározza az egységárakban található különbségeket: az Alibabáról lényegesen alacsonyabb egységárért vásárolhatunk termékeket az Aliexpress-hez képest.

 1. Szállítási határidő:

A minimális rendelési mennyiségekből adódik, hogy mivel az Alibaba.com-ról rendelt árut rendelésre gyártják, ezért hosszabb szállítási határidővel kell számolnunk (átlagosan 30-60 nap). Ehhez hozzájön még a hosszabb szállítási idő is, hiszen a nagyobb mennyiségű árut már nem érdemes légi úton szállíttatnunk. Az áru hajóztatása nagyságrendileg 4-5 hetet vesz igénybe háztól házig. Ezzel szemben az Aliexpress-en árult termékek kész termékek, így – kevés kivételtől eltekintve – azonnal szállíthatóak. A kisebb mennyiségű áru szállíttatása repülőn még mindig sokkal gazdaságosabb, ezért az így rendelt áru szállítmányozása is sokkal gyorsabb, ha nagy nemzetközi futárszolgálattal szállíttatunk, akkor nagyjából 2 hét alatt megkaphatjuk a rendelésünket. Több kereskedő a nagyobb üzlet reményében ingyen szállítást is ajánl, ilyenkor azonban érdemes górcső alá venni az általuk finanszírozott szolgáltatót, ami leggyakrabban a postai hálózat. Ilyen esetekben érdemes hosszabb és bizonytalanabb szállításra számítani, vagy alternatív szállítási lehetőségek után nézni.

 1. Okmányok:

Mivel az Alibaba-n fellelhető gyártók alapvetően a cégek közötti nemzetközi kereskedelemre vannak berendezkedve, az esetek döntő többségében tisztában vannak a számla, csomaglista és a szállítmányozási okmányok jelentőségével. Rendszerint külön szállítmányozási osztályuk van, és az ott dolgozók kiemelt figyelemmel foglalkoznak azzal, hogy az elkészült áru minél hamarabb elhagyja a raktárt, elkerülve ezzel a legyártott áruk feltorlódását, a raktár túltelítettségét. Az Aliexpress-en ez azonban már nem ennyire kardinális kérdés a kisebb volumenek miatt, valamint azért, mert egy végfelhasználó számára nem olyan fontos egy számla megléte (a vámkezelést egy magánszemély a rendelésről szóló e-maillel vagy a fizetési igazolással is kezdeményezheti). Így az itt található eladók gyakran elhanyagolják az ilyen jellegű kéréseket, kérdéseket. Mivel még egy sokat látott könyvelő is könnyen megütközhet azon, ha számla nélkül szeretnénk bármit elszámolni cégünk könyvelésében, ezért érdemes az ilyen jellegű igényeket már a kapcsolatfelvételkor tisztázni.

 1. Egyedi tervezés:

Ha jól belegondolunk, akkor logikus, hogy az Alibabáról rendelésre készülő árunkat gyakorlatilag teljes mértékben (függően persze a gyártó által kínált lehetőségektől) egyediesíttethetjük, akár saját tervrajzok alapján is legyártják a kért terméket, beleértve a csomagolást és a szükséges egyéb dokumentumokat (használati útmutató, különböző termék- és dobozcímkék, stb..). Ehhez azonban teljes részletességgel tudnunk kell, hogy mire van szükségünk, mert már egy árajánlatkérés is sikertelen lehet a részletek hiányában. Az Aliexpress-ben gondolkodóknál gyakran feledésbe merül, pedig érdemes figyelembe venni, hogy a késztermékeket egyediesíteni már nem is olyan egyszerű, mint ahogy gondolnánk. Többek között a következők okozhatnak problémát:

 • egy logó hozzáadásakor a csomagolást szét kell szedni, az sérülhet, ahogyan a termék is
 • az sem biztos, hogy a választott termék utólag logózható
 • a doboz mérete nem biztos, hogy alkalmas további dokumentumok (például használati útmutató, egyéb címkék) elhelyezésére
 • a csomagolást magát sem tudjuk megválasztani, és a helyi előírások ismeretében további feldolgozásra szorulhat a termékünk csomagolása (pld vonalkódos címke, termékcímke elhelyezése, magyar nyelvű dobozfelirat a csomagoláson
 1. EU Megfelelőség:

A legfontosabb különbséget a végére hagytam azok számára, akik kitartóan végig olvasták a cikket. 🙂 Az Aliexpress.com-on árult termékek gyártásakor nem vagy nem feltétlenül veszik figyelembe az Európai Unió termékbiztonsági, áru összetételi és egyéb előírásait, ezért az Aliexpressről történő beszerzés csak olyan esetben biztonságos, ha a rendelt termék nem esik semmilyen EU-s szabályozás alá (valljuk be, ilyen termékből nincsen túl sok J) . Minden egyéb esetben alaposan meg kell győződnünk arról, hogy az általunk választott termék:

 • EU-s előírásaival tisztában vagyunk és ezt kommunikáljuk is a gyártó/kereskedő felé;
 • a gyártó/kereskedő megfelelő dokumentumokkal tudja igazolni, hogy a terméke megfelel minden előírásnak.

Összegezve tehát ha a kisebb rendelendő mennyiségek miatt az Aliexpress-re kényszerülünk, a kereskedő / gyártó kiválasztásánál mindenképpen körültekintőnek kell lennünk.

Remélem, hasznosnak tartottátok az itt olvasott információkat, ha igen, akkor osszátok meg minél többen, hátha az ismerőseitek is hasznosnak találják majd!

Share This