Oldal kiválasztása

Bevezetés – Kezdjük az importtal.. de hol is? 🙂

A weboldal tervezésekor összegyűjtöttem azokat a témákat, amik érdekesek lehetnek azok számára, akik szeretnék a vállalkozásukat nemzetközi pályára állítani. A külkereskedelem nagyon széles területet ölel át, ezért ez a lista jó hosszúra sikeredett! Annak érdekében, hogy egy-egy területre kellő figyelmet tudjunk fordítani, a tudnivalók sorát az importtal kapcsolatos témaköröknél fogom kezdeni.

A leggyakoribb kérdések egyike, amit az Európai Unión kívülről (pld. Kínából vagy USA-ból) származó importtal kapcsolatban kapok az, hogy mik a legfőbb szempontok, amikre feltétlenül ügyelnünk kell, mielőtt belevágunk a külföldi beszerzésbe, így röviden összefoglaltam Nektek ezeket..

Az első és legfontosabb dolog az, hogy az import tervezésénél figyelembe vegyük az EU-s szabályozásokat, vagyis a behozott termék minden tekintetben megfeleljen az EU-s előírásoknak. Ennek a területnek a gyűjtőfogalma a termék-megfelelőség, és ez a pont sajnos gyakran feledésbe merül. A lehetséges problémákkal és következményekkel természetesen sokat fogunk még foglalkozni, hiszen ez a sikeres import termékfejlesztés egyik alapköve!

Egy másik, nagyon fontos kérdés a megfelelő beszállító kiválasztása. Nem elég felkutatni a termékeket az Alibabán, vagy egyéb, beszállítókat tömörítő weboldalakon, a saját érdekünkben tudnunk kell, hogy pontosan milyen szempontok alapján fogjuk tudni kiválasztani azt a gyártót, akitől végül megrendeljük a kiválasztott terméket. Ezzel a lépéssel (is) nagyon sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat!

Szintén gyakran felmerülő probléma a gyártóktól kapott árajánlatok helytelen értelmezése. Egy kapott árajánlaton minden szónak jelentősége van! Tudjátok, mit jelent a CIP Budapest kifejezés? És észrevettétek már, hogy szinte minden távol-keleti ajánlatot az éppen aktuális RMB árfolyamhoz kötnek, amelynek bizonyos arányú változásával a kapott árajánlat már nem érvényes? Ezekkel a kérdésekkel is foglalkozunk majd.

Az áron kívül még számtalan olyan tényező felmerül egy import beszerzésnél, amelyek befolyásolják az importra rakodó költségeket és kockázatokat. Ha érdekel, hogy hogyan csökkentheted az importtal kapcsolatos kockázatokat, akkor sok hasznos olvasmányt találsz majd nálunk!

Ha már mindezekkel tisztában vagy, akkor jöhet a szállítmányozás kérdése! Biztos, hogy minden lehetséges szállítási módot számításba vettél, amikor a beszerzésedet tervezted? Vagy mégsem? Ezen a területen is be fogom mutatni Nektek a különböző – és egyébként folyamatosan változó/fejlődő – alternatívákat.

Még egy dolog, ami gyakran elsikkad, talán mert az áru beérkezése utáni teendők közé tartozik, ez pedig a környezetvédelmi termékdíj bevallás. Ebben a témában szinte minden importáló cég érintett, de sokan már csak akkor jönnek rá erre, amikor a hatóságok kopogtatnak náluk az elmaradt termékdíj-bevallás miatt.

Ezeknek a témáknak a megemlítésével még csak a jéghegy csúcsát érintettük, de ha folyamatosan nyomon követitek az oldalt, a tanultak segítségével nagy sikereket érhettek el az import beszerzés terén!

Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnátok, írjátok meg az iroda[kukac]kulkermentor.hu email címre!

Üdvözlettel:

Domán Hajni

A kisvállalkozások Külker Mentora

 

Share This